IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych
11-15 sierpnia w Zakopanem odbędą się IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych. To unikatowa impreza, promująca Region Tatrzański, która przybliża jego tradycje, historię, kulturę i... wabi kuchnią regionalną.
Tegoroczne Targi zainauguruje konferencja pn. "Miód i pszczelarstwo w kulturze europejskiej". Zwiedzający będą mogli brać udział w warsztatach rękodzieła artystycznego, konkursach, prezentacjach i degustacjach potraw oraz napojów, pokazach kulinarnych mistrzów Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz innych atrakcjach.
Odbędzie się wiele interesujących imprez towarzyszących: Konkurs na Najlepszy Produkt Spożywczy, Konkurs na Najlepszy Oscypek, Konkurs na Najładniejsze Stoisko. Uzupełnieniem Targów będzie ekspozycja podhalańskiego dziedzictwa kulturowego w miejscu nazwanym Zarembek Tradycji.
Sierpień to czas gdy pod Tatrami odpoczywa kilkaset tysięcy turystów z Polski i z całego świata. Dla nich (ale także dla mieszkańców), Europejskie Targi Produktów Regionalnych będą wyprawą w najciekawsze zakątki autentycznej Polski i Europy .
Jedną z atrakcji targów jaką jest Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, otworzy barwny korowód, w którym uczestniczyć bedą bacowie, delegacje władz samorządowych, goście zaproszeni i turyści. Podczas Festiwalu odbęda się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy.
Bogactwo kolorowych strojów podhalańskich a do tego śpiew i żywiołowe tańce zespołów folklorystycznych - to przepis na wyjątkowe wydarzenie: IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych, które organizowane będą w dniach 11 - 15 sierpnia 2018 roku w Zakopanem.